Plakanmaize ar lakšiem

Man tik ļoti garšo lakši! Ja vien tiem nebūtu tik spēcīgs aromāts, laikam ēstu tos rītā un vakarā. Tādēļ dīvaini, ka līdz šim man blogā nav bijusi neviena recepte, kurā būtu jāizmanto šīs zaļās, gardās, pavasarīgās lapiņas. Bet nu ir pienācis laiks laboties – šīs pavisam vienkāršās plakanmaizītes lieliski papildinās meža ķiploki, citas papildus garšvielas pat īsti neprasās klāt.  Silta maizīte ļoti labi apēdas arī tāpat, bez nekā, taču tikpat laba piedeva tā var būt arī zupām un citiem ēdieniem. Pati gatavošana pēc apraksta iespējams izskatās sarežģīta, taču patiesībā ir ļoti vienkārša un neprasa īpašu piepūli, noteikti izdosies ikvienam.

Plakanmaize ar lakšiem

Daudzums: 10 maizītes
Pagatavošanas laiks: ~ 3,5 h

Kas nepieciešams, lai pagatavotu plakanmaizes ar lakšiem?
❁ 120 g sviests (85 g + 35 g)
❁ 375 g milti
❁ 175 ml auksts ūdens
❁ šķipsniņa sāls
❁ ~ 20 lakšu lapiņas
❁ siers – pēc izvēles*

Plakanmaize ar lakšiem

Kas jādara?
♨ 85 g sviests jāizkausē, 15 min jāatdzesē, lakši jānomazgā
♨ Virtuves kombainā jāliek milti, sāls, atdzesētais sviests, nedaudz jāpakuļ
♨ Jāpievieno ūdens (droši var liet visu uzreiz), jākuļ pāris minūtes, līdz no mīklas izveidota bumba
♨ Mīkla jāizņem no virtuves kombaina, vēl nedaudz jāpamīca ar rokām, jāveido bumbiņa, kas jānovieto bļodā, kurai pāri jāpārklāj dvielītis, pārtikas plēve vai tml., lai mīklas bumbiņa neapkalst, jāatstāj atpūsties uz 3h
♨ No mīklas jāizveido 10 vienādas bumbiņas, tās jāatpūtina vēl 15 min
♨ Pa to laiku jāizkausē atlikušais sviests, jānoliek malā, jāsagriež lakši
♨ Jāsagatavo arī cepampapīrs – tas jāapsmērē ar eļļu (cepampapīrs būs vajadzīgs tikai pirms cepšanas)
♨ No atpūtinātās mīklas bumbiņas uz tīras, sausas virsmas (nav jākaisa ar miltiem!) ar mīklas rulli bumbiņas jāizrullē (nevajag rullēt pavisam plāni, tad tās sanāks pasausas),  jāapsmērē ar izkausēto sviestu, jāapber ar sagrieztajiem lakšiem (ja jūsmājās sāls ir iecienīts, tad šajā brīdī mīklai var pārbērt arī papildus sāls šķipsniņu), pēc tam jāsarullē desiņā, jāsaritina aplītī un vēlreiz jāizrullē apaļā formā
♨ Iegūtā maizīte jāliek uz sagatavotā cepampapīra
♨ Tas pats jāatkārto ar pārējām bumbiņām, bet visām pirms cepšanas jābūt novietotām uz cepampapīra, lai tās kļūst nedaudz eļļainas
♨ Maizīte jācep parastā, uz plīts lietojamā pannā (neietaukotā) pāris minūtes no abām pusēm (lai nav jāizmanto ļoti daudz cepampapīra loksnes, var vienlaicīgi cept un gatavot cepšanai nākošās maizītes)

Plakanmaize ar lakšiem

* Sieru (rīvētu) pēc izvēles var pievienot vai nu reizē ar lakšiem un ierullēt mīklā vai arī cepšanas beigās uzbērt virsū gatavai maizītei, lai tas izkūst

Labu apetīti! ツ

Iedvesmojoties no www.mylittleexpatkitchen.blogspot.com

1 comment

  1. Var izmantot maizes vietā pie krēmzupām, kombinējums tiešām labs :)

Leave a Reply

*