Krāsnī gatavota sēklu maize

Lai pagatavotu gardu, mīkstu un gaisīgu maizīti, nav obligāti nepieciešama maizes krāsns. To mierīgi var izdarīt arī cepeškrāsnī. Turklāt pagatavošana ir pavisam vienkārša, tikai aizņem salīdzinoši daudz laika, vairāk gan pati uzrūgšana nevis gatavošana, tādēļ arī par to nav jāsatraucas, jo paralēli var darīt citas lietas.

Pagatavošanas laiks: ~3h 25 min
Cepšanas laiks: 35 min

Kas nepieciešams, lai pagatavotu krāsnī ceptu sēklu maizi?
❁ 360 ml silts (ne karsts!) ūdens
❁ 2 ēd.k. medus
❁ šķipsniņa sāls
❁ 3/4 no ēd.k. sausais raugs
❁ 375 g milti + nedaudz, lai būtu vieglāk veidot kukulīti (esmu izmantojusi gan kviešu, gan kviešu-rudzu, abējādi garšo ļoti labi)
❁ sēklas pēc izvēles (es izmantoju ķirbju, saulespuķu, sezama sēklas un linsēklas – pāris ēd.k. no katra veida)

Kas jādara?
♨ Lielā bļodā jāsamaisa kopā silts ūdens, medus un sāls, jāmaisa, līdz medus izšķīdis
♨ Jāpārber ar sauso raugu, uz 5 min jānoliek malā
♨ Jāiemaisa milti un sēkliņas (nedaudz atstājot pārkaisīšanai), mīkla būs diezgan šķidra un lipīga, tādai tai jābūt
♨ Bļoda jāpārklāj ar pārtikas plēvi, jāļauj mīklai 2h istabas temperatūrā uzrūgt
♨ Jāsagatavo cepšanas forma (es izmantoju gareno kēksu formiņu, bet visērtāk būtu izmantot cepeškrāsnī lietojamu trauku ar vāku) – jāizklāj ar cepamo papīru vai ar cepšanas paklājiņu
♨ Uzrūgusī mīkla jāpārkaisa ar miltiem, tad pavisam nedaudz jāapmaisa (jāatdala no maliņām un tā kā jāpārloka uz pusēm), vēlreiz jāpārkaisa milti un tad ar miltiem apbērtām rokām no mīklas jāizveido bumbiņa (pārāk daudz milti nav nepieciešami, bumba var būt arī ne pavisam stingra)
♨ Sagatavotā mīkla jāpārliek uz cepšanas veidni, jāpārkaisa ar atlikušajām sēkliņām, jānoliek malā uz 40 min (nav nepieciešams kaut ko klāt pāri)
♨ Krāsns jāsakarsē līdz 200°, cepamajam traukam jāpārklāj folija (ja izmantojat trauku ar vāku, tad vienkārši jāuzliek vāks), jāliek cepties sakarsētajā krāsnī ~30 min
♨ Kad pagājušas 30 min, folija / vāks jānoņem, jāpacep vēl 5 min, līdz augšpuse kļuvusi zeltaini brūna
Lai arī maizīte ļoti kārdinoši smaržos, labāk to sagriezt tad, kad tā ir padzisusi, pretējā gadījumā tā karsto tvaiku ietekmē var kļūt nedaudz mitra

Labu apetīti! ツ

Leave a Reply

*