Sulīgā ābolmaize

Kas čakli talko, tas saņem labu atlīdzību, mūsu gadījumā šī atlīdzība bija milzu maiss ar āboliem. Tā kā ievārījumus sagatavot jau ir pacentusies mana mamma, meklēju vēl idejas, kā likt lietā ābolus. Un tad tiku savesta kopā ar šo – šo mitrās, sviestīgās, mīkstās ābolmaizes recepti. Un pats labākais, ka tā ir vienlīdz laba gan uzreiz pēc krāsns, gan nākamajā dienā (glabājot noslēgtā traukā, tā paliks tikpat mīksta). Vīrs teica, ka šis ir riktīgs Cinnabon, tikai ābolu versija, un tā kā man pašai Cinnabon liekas “aaa, cik labi”, uztvēru šo kā lielisku komplimentu. ツ Par pagatavošanu – tā nebūt nav tik sarežģīta, kā varētu likties pēc garā teksta un pagatavošanas ilguma. Lielākā daļa laika ir nepieciešama mīklas rūgšanai, un pa to laiku var izdarīt visu pārējo, kas nepieciešams.

sulīgā ābolmaize

Cepšanas laiks: 25-30 min
Kopējais pagatavošanas laiks: 2h

Kas nepieciešams, lai pagatavotu sulīgo ābolmaizi?
Mīklai
❁ ~500 g milti
❁ 180 ml piens
❁ 60 ml ūdens
❁ 70 g sviests
❁ 50 g cukurs
❁ 2 olas
❁ 1 1/2 ēd.k. sausais raugs
Pildījumam
❁ 800 ml āboli (~600 g bez mizām un serdēm)
❁ 115 g sviests
❁ 1-2 ēd.k. kanēlis
❁ 70 g cukurs
Glazūrai
❁ 3 ēd.k. sviests
❁ 50 g brūnais cukurs
❁ 2 ēd.k. saldais krējums
❁ 50-100 ml pūdercukurs
❁ ūdens – pēc vajadzības

sulīgā ābolmaize

Kas jādara?
♨ Katliņā jāliek mīklai paredzētais sviests, piens, ūdens, cukurs, jāpasilda, līdz sviests izkusis (maisījums nav jāsakarsē; ja tas kļuvis karsts nevis silts, tad pirms lietošanas to labāk nolikt malā atdzesēties, līdz tas ir silts, ne karsts)
♨ Pie sagatavotā maisījuma jāpiekuļ klāt olas
♨ Bļodā jāber milti, pa vidu jāizveido bedrīte, kurā jālej iekšā iepriekš sagatavotais
♨ Virs slapjā maisījuma jāpārkaisa pāri raugs un, neko vairāk nemaisot, bļoda jāpārklāj ar dvielīti un jāatstāj uz 5 min
♨ Kad 5 min pagājušas, jāķeras klāt mīklas mīcīšanai, mīklai galarezultātā jābūt tādai, kas nelīp ne pie rokām, ne pie bļodas (ja tā līp, tad palēnām jāpiemīca klāt tik daudz miltu, lai vairs neliptu)
♨ Sagatavotā mīkla jāpārsedz ar dvielīti un jāatstāj uz 1h uzrūgt
♨ Pa to laiku var sagatavot pildījumam ābolus – tie ir jānomizo, jāizņem serdes un jāsarīvē (vai smalki jāsagriež)
♨ No uzrūgušās mīklas jāizrullē taisnstūris, kurš jāapsmērē ar pildījumam paredzēto sviestu, jāpārber ar rīvētajiem āboliem un jāpārkaisa ar cukuru, kas sajaukts ar kanēli
♨ Mīkla jāsagriež 4-5 loksnēs, kas jāsagriež tā, lai veidojas kvadrātiņi, pēc tam visus vienas loksnes kvadrātiņus jāsaliek vienu uz otra (rezultātā sanāks 4-5 kvadrātiņu kaudzītes)
♨ Jāsagatavo maizes cepamā forma (vēlams tāda, kurai ir augstas malas) – jāizklāj ar cepampapīru
♨ Cepšanas veidnē, jākārto sagatavotās mīklas kaudzītes (jāņem vērā, ka mīkla vēl uzrūgs, līdz ar to nevajadzētu veidni līdz malām pilnu salikt, ja jums ir mazāka veidne, kurā visa mīkla nesalien, labāk tad atlikušo mīklu izcept atsevišķi kādā mazākā trauciņā)
♨ Mīkla jāatstāj uz 30 min pannā, lai vēl uzrūgst
♨ Krāsns jāsakarsē līdz 175°
♨ Sagatavotā ābolmaizes mīkla jāliek sakarsētajā krāsnī un jācep 25-30 min
♨ Glazūrai jāliek katliņā sviests un brūnais cukurs, jāsilda, līdz masa vārās, jāpievieno saldais krējums un jābeidz sildīt. Jānoliek malā atdzist, pēc tam jāpievieno pūdercukurs. Ja masa sanāk par biezu, var palēnām pievienot ūdeni, līdz iegūta nepieciešamā konsistence
♨ Kad ābolmaize atdzisusi, tā jāpārklāj ar glazūru
Ja ābolmaizi dīvainā kārtā nesanāk apēst pirmajā dienā, tā jāuzglabā noslēgtā traukā, lai tā ir tikpat mīksta un pufīga kā sākotnēji

sulīgā ābolmaize

Labu apetīti! ツ

Iedvesmojoties no www.natashaskitchen.com

Leave a Reply

*